2013. február 28., csütörtök

Európai Uniós források lehívásának nehézségei – mi történik velünk?



…avagy a közösségi trollkodás eredményei…

Egy kérdés: tényleg ezért vannak olyan sokan mert valakik fizetik? Ilyen sok valaki van?

Egy kérés: csak néhány percre próbáld velem fonákjáról nézni a világot. Szeretném megmutatni mekkora hatalom van a kezedben, talán megérted hogy minden rólad, a Te döntéseidről szól!

Ne várd hogy helyetted megteremti valaki azt a világot amiben élni akarsz!
Tájékoztatásul: mögöttem nem áll senki - csak a saját gondolataim - egy vagyok a tömegből, aki nem ért a politikához, és aki nem gazdasági szakember, viszont sokat olvas. A tudatosság a kulcs a jövőhöz.   

Már nem tudok elmenni a tény mellett: szinte mindenütt a politikai piszlicsáré ügyeivel elbolondított emberekbe botlom, de sehol azzal mit is lehetne csinálni. Eközben az EU-s mezőgazdasági forrásokból 10-40% lehívása sikerült eddig, és év végével vége lesz ennek is, új korszak jön (ilyen szempontból biztosan). De minek álljanak gazdának a fiatalok ha az árujukat nem veszi senki? Ha a közvélekedés az hogy el kell menni ebből az országból?  
Nekünk van külső és belső médiapropagandánk is, akik nem feltétlenül támogatják a hazai gazdaságot, ezt sose felejtsd el amikor a TV-n nézed a híreket. A tények megítéléséhez más fórumokra is szükséged lesz.
Egy közösségi oldalra feltett kép késztetett a cikk írására, ahol a bulgáriai zavargásokról és a rendőrökről jelent meg egy tényleg jó fotó. 

Alatta a hozzászólásokban a különböző „oldalak” győzködték egymást.
Úgy vélem sokan nem látják át, hogy jöhet bal vagy jobb oldal, mindegyik lekötelezett - sajnos nem elsősorban felénk. A bankok és szolgáltatók CSAK a CIVIL megmozdulásoknak fognak meghajlani, ha egyáltalán valaminek...
Egyszerűen olyan kormány kell ami, ha a háttérből is de támogatja a civileket. Aki ma úgy gondolja hogy majd valamilyen baloldali összefogás segíthet rajtunk az nem hajlandó komolyan foglalkozni a témával, egyszerűen a könnyebb utat választja. Másra hagyni a felelősséget, mástól várni a megoldást amikor ma már annyi hozzáférhető információ van, mire vezet ez?
Egyik oldal sem (éppúgy mit más sem) tehet semmit a kölcsönök felvételén kívül, ezt akarjátok? Tudjátok, hogy (még a korábbi kormánynak köszönhetően) ha nem tudunk fizetni oda a Hortobágy - a génbankkal együtt - de még a Parlament is.

A gazdaság nem a politikáról szól, sokkal inkább rólunk, akik működtetjük, akik azért dolgozunk hogy fenntartsuk, adókat fizetünk közben meg úgy gondoljuk jobb ha majd más dönt róla?   
Hogy mire lenne szükség: bojkottra, egy szelíd bojkottra, ami nem valami ellen szól hanem valamiért, egészen pontosan a gazdaságért, a mi gazdaságunkért!

Komoly összefogással, ha mindenből amiből csak lehet kizárólag hazait vennénk nagyon hamar változtathatnánk. Emellett nagyon sok olyan kisvállalkozás van ami nem élelmiszert gyárt, de az is hazai termék, sajnos semmiféle fóruma nincs ezeknek a termékeknek, pedig ha lenne forgalmuk lenne foglalkoztatás és adó is belőle. Viszont amíg mindenki bedől ennek a multik által irányított oszd meg és nem lesznek egység - szélsőjobboldal, libsi, baloldal, jobboldal, stb. - ténykedésnek addig csak az ő malmukra hajtjuk a vizet. Nem akarok senkit megbántani, de amíg az "oldalak" egymást győzködik itt semmi sem fog történni, pedig lenne még lehetőségünk, több is, egyrészt a barter vállalkozások terén, másrészt az önellátó gazdálkodás terén (mi készítünk akvapóniás üvegházat tavasszal, szívesen cserélünk tapasztalatokat).

Lehetőségeink:

  1. Magyar termék vásárlása, amiből csak lehet – hazai munkahelyek, hazai adók. Nagyon sok kisvállalkozó gyárt jó minőségű terméket jó áron, meg kellene teremteni a nyilvánosságot, és itt nem csak élelmiszerre gondolok.
  2. A barter vállalkozások megerősítése – a tőkének ez a része biztosan nem megy ki az országból. Szintén hazai munkahelyek és adók.
  3. Önellátó és önfenntartó gazdasági folyamatok támogatása – közösségi kertek (a városok határában is lehet földterületet igényelni, a lényeg mindig abban rejlik hányan tudnak összeállni egy ügy érdekében), üvegház, akvapónia, de akár hőforrások közösségi hasznosítása is lehet attól függően akar-e az utca, a falu vagy község magának valamit annyira hogy összefogni is képes legyen érte. A Leader programok rengeteg támogatást kapnak, ezt ki kellene használni, ugyan a mezőgazdasági közösségek létrehozására vonatkoznak, de lehetetlen hogy ne lehessen bevonni ezt is. 
  4.  Függetlenség megteremtése – érthetetlen ha erről nem családi szinten gondolkodunk, legfeljebb még közösségi szintet tudjuk kezelni, minél nagyobb a kör annál nagyobb a függőség, jelenleg ez a társadalmainkban működő folyamatok része, egyenlőre felesleges küzdeni ellene. A közmű szolgáltatók egy részétől való függés feloldásában nagyban segíthetne hogy hazánk a hőforrások terén nagyhatalom, sorra állnak át nagyobb városok, ebben van lehetőség több szinten is. Jelezzétek helyi szinten hogy csak azt fogjátok megválasztani aki ebben az ügyben hajlandó tenni valamit!
  5. Támogasd a devizahitelesek megmozdulásait, ha lehet könnyelműnek nevezni, akkor azt is ki lehet mondani hogy nem kapták meg a kellő tájékoztatást. Túl sok családot érint ahhoz hogy csak olyan egyszerűen napirendre lehessen téri felette. Ha támogatod és sikerül elérniük valamit, akkor az a valami a hazai gazdaságot fogja erősíteni, ha nem vagy képes átlátni hogy ezzel Neked is jobb lesz, akkor nem érted a gazdaság mechanizmusait. Éppen azért lenne szükség hatalmas társadalmi támogatottságra mert nagy számokról, sok családról beszélünk, itt a kis eredmény is hatalmasat dobhatna rajtunk pozitív irányba. Pusztán a nagy számok törvénye alapján lenne elemi érdeked! Tudom, erről sehol sem hallasz, hidd el éppen azért mert a benne rejlő erő túl nagy ahhoz hogy a politika fel merje vállalni. Hetek, de akár napok alatt történelmet írhatnánk, ha végre gondolkodnál, ha végre nem engednéd a szócséplőknek elterelni a figyelmed a fontos dolgokról!
  6. Roma kérdés – ha tetszik ha nem beszélni kell róla, és nem elég a programokat kidolgozni, végrehajtani csak lakossági ösztönzéssel lehet. Tudtad, hogy a Lengyel fiatalok mennek és próbálják tanítani őket? Köztük sok munkanélküli tanár és más értelmiségi. Ahol eddig említettem csak felhördültek. Miért? Saját érdekünk megértetnünk az unióval ennek támogatását, de ha nincs követelés nem lesz eredmény sem. Mindenütt hetes iskolák kialakítására van szükség, a gyerekek nevelése egy generáció alatt megtérül, hol lehetnénk már ha elkezdtük volna 20 évvel ezelőtt. Ha a kormány kezdeményezi kívülről-belülről támadni fogják és holmi kisebbségi jogokra hivatkozva képtelenség lesz véghezvinni, az ellenzéknek pedig talán nem áll érdekében ezzel a kérdéssel mérvadóan foglalkozni. Viszont ha a lakosság mint közösség szerveződik és azt mondja elég, jogunk van változtatni mert a mi adónkat élik fel, akkor azzal már foglalkozni kell. Elég lenne azzal indokolni hogy már nem az ő felemelésükről van szó, hanem arról hogy a lakosság nagy része lecsúszik arra a szintre. Nemrég láttam a Francia lakókocsi parkolókról készült filmet, ott még vannak vándorló csoportok is, ez az ügy az Unió egyik legfontosabb kérdése kellene legyen, elsősorban párbeszédre van szükség. Isten előtt minden ember egyenlő! A világ jelenlegi működése alapján: alapvetően meghatározza a jövődet ha bizonyos csoportokba születsz, ez igaz lehet egy roma gyermekre és egy erdélyi gyermekre egyaránt, egyik esetben sincs biztosítva az emberhez méltó élet, az elsőben a tanuláshoz a másodikban az anyanyelv használatához való jog sérül. Szükséges ennek megértése: ha nekik jobb lesz, akkor első lépcsőben a környezetükben lévőknek a következőkben pedig már az egész gazdaságnak jobb lesz. A körforgást kell beindítani, és a kisembereknek kell elkezdeni, a kormányok 4 éves mandátuma nem teszi lehetővé a 20 éves intervallumban való gondolkodást, ez a mi életünk nekünk kell gondolkodni róla. 
  7. Az Uniós pénzek nagy részének lehívása nem sikerült eddig, (ahol igen ott is csúszik a kifizetés), miért nem lehet ezekre a problémákra és minden kisebbség ügyére, tehát a ténylegesen égető kérdésekre felhasználni? Ha tényleg az emberek felemelése a cél akkor minden kisebbség ügyében jelentős tőkét kell szociális ügyekbe bevonni, mint tanulás, hagyományok ápolása - zenei, irodalmi, művészeti területek. Mert ha engeded hogy értéket teremtő emberré váljon akkor annak végső soron mindig hatása kell legyen a gazdaságra is.                              

Ha pedig mindenképpen a politikával akarsz foglalkozni akkor bizony szokni kellene a tényt hogy azért minimum az EU parlamentjét kellene követni, sok felszólalás és hozzászólás anyaga van fent, érdemes nézelődni.
 
Ha nem tudod kire szavazz, most még van idő, bővítsd ki a listát, nyomtasd és vidd oda mindegyik oldalhoz egy lakossági fórumon, azzal hogy mondja meg melyik pontra milyen támogatási rendszert lát megoldhatónak. Dönts a saját értékeid szerint, ne engedd megvezetni magad!

Ne feledd: ne a politika szóljon rólunk (mert ez csak szócséplés) hanem a gazdaság! Rajtunk kisembereken kívül senkinek sem érdeke a közösségek megteremtése, mert ezekben hatalmas erő rejlik, több összefogó közösség alapvető változást hozhat! A legfontosabb üzenet: ne várd hogy majd helyetted megteremti valaki azt a világot amiben élni akarsz, mert senki sem fogj a Te érdekeidért harcolni, de Te megteheted! 
A közös cselekvés közös értékeket teremt, a megbélyegző, megbéklyózó szavak értéktelenséget! Ha szavaidnak nincs információ tartalma csak a szócséplőknek segítesz!  
Egy példa arra miképpen terelik el a figyelmed: a híradókban és filmekben jórészt halált látunk (vagy gyilkost vagy annak elfogóit) ha mégsem akkor 4 órán keresztül nézhetünk egy jobb filmet a reklámok miatt. Neked ez tetszik? Ha más irányból nézed ez tulajdonképpen megfélemlítés és időlopás.
Számomra ezt jelentené az ébredés: gondolkodj mert hidd el ennél semmi sem fogja jobban megéri Neked! Ha nem támasztasz követelményeket nem is fognak megfelelni nekik!     

Fotó:
Közösségépítő Mozgalom (KözÉp) által közzétett fotó hozzászólásai kapcsán megszületett gondolatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése