2013. szeptember 14., szombat

Mesterségesen kreált káosz - a Tervezett Elavulás története, Villanykörte Összeesküvés



A Tervezett Elavulás Titkos Története Összefoglaló 2013 / A Villanykörte Összeesküvés



Tervezett Elavulás
részletek:

„A fogyasztó állandó igénye arra, hogy birtokoljon mindig valami újat és hamarabb mint szükséges lenne."

1871-ben a Thomas Edison által forgalomba hozott villanykörték élettartama 1500 óra körül mozgott. 1924-re a gyártók közölték, hogy az izzók élettartamai elérik a 2500 órát.
A világon a legrégebb óta működő villanykörte több mint 100 éves, a tervezett elavulás előtt készítették.
A Phoebus kartellt többek között az Osram, Philips, Tungsram és a General Electric alapították, hogy ellenőrizzék az izzók gyártását és értékesítését. 
A Phoebus kartell célja az volt, hogy egységesen lecsökkentsék az izzók élettartamát 1000 órára, hogy minél többet tudjanak eladni. A kartell jelentős lépés volt a globális gazdaság kialakulásában, mivel bevezette a termékek nagy volumenű tervezett elavulását.
A tervezők újabb és még modernebb termékekkel csábítják az embereket. „Mindenki arra törekszik hogy a legszebb és legmodernebb dolgokat birtokolja.”
A gyorsan elhasználódó árucikkekből hulladék keletkezik. Használt árucikként regisztrálva exportálják ezeket külföldre, többek között Afrikába, aminek 80%-a szemét.

1940-ben a Dupont de Nemours cég bejelentette hogy felfedezte a poliamid 6.6-ot (P.A.6.6) anyagot, vagyis a nejlont. Harisnyát kezdtek gyártani belőle, amely nagyon tartós volt. Olyan erős hogy autót is lehetett vonatatni vele. Ez a későbbiek folyamán problémához vezetett. Nem tudtak belőle sokat eladni, mivel azok nem szakadtak, nem szaladt fel rajtuk a szem.
Ezután vékonyabb, silányabb minőséget kezdtek gyártani, hogy az élettartamuk lerövidüljön.

A tervezők előre meghatározott élettartamú termékeket dobnak piacra. Ezt egy microchip segítségével teszik lehetővé. Így rákényszerülnek az emberek az újabb termékek használatára. (Szerk: nekem is ilyen faxkészülékem van, kettő is, a patron drágább mint maga a készülék volt, ki tudja meddig működne ha a chip nem lenne.)

A tervezett elavulás egy rejtett mechanizmus amire a fogyasztói társadalmunk épül.
„Az életben az a legfontosabb dolgunk hogy vásároljunk hitelre olyan dolgokat amire nincs szükségünk.”
„Ha a fogyasztó nem vásárol a gazdasági növekedés leáll.”
Valóban erre a Tervezett elavulás lenne a megoldás?


„Az utókor örökre emlékezni fog, a fejlett országok használd és dobd el életmódjára.”

„Olyan társadalomban élünk ahol a növekedés nem a egyén szükségleteinek kielégítését szolgálja, hanem csupán öncélú növekedés a növekedés kedvéért.”


NewlottProduction·

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése