2014. április 15., kedd

Orvosi Somkóró - Melilotus officinalis PallAz Orvosi Somkóró népies neve:
Kőhere, sárkerep, vad lóhere, sárga lucerna.

Az orvosi somkóró (Latin neve: Melilotus officinalis Pall.) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növényfaj.
Az Orvosi Somkóró leírása:

Tömegesen megtalálható, egynyári vagy áttelelő kétnyári növény, szára kemény, fásodó, erősen kumarin illatú. Termőhelye: utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon forduló elő.

Csíranövény:
Első levelei szórtan állnak. Az első levél széles tojásdad alakú, az alapjánál szinte egyenesen levágott, 9-10 mm hosszú, 10-12 mm széles. A levélnyél hosszú, 15-20-25 mm is lehet, alapjánál a pálhalevelek vékony ár alakúak. A levél a csúcsán a kicsípésben kis fogacska található. A levél fő és ferdén felfelé elágazó oldal erei a levél széléig futnak, a levél szélein apró fogakkal gyengén hullámos. A második és harmadik levél már hármasan összetett, a levélkék fordított tojásdad alakúak, a széleiken hegyesek és szabálytalanul fogazottak.. Az oldalsó levélkék majdnem ülők, a középső levélke kissé nagyobb és nyeles. A levelek fonáka, a levélnyél, a pálhalevelek, a sziklevél feletti szárrész szórtan, vagy sűrűbben szőrözött. A csíranövény jellegzetes kumarin illatú.

Kifejlett növény:
Hosszú karógyökerű, gyökere ujjnyi vastag szárat fejleszt, és akár 1 méteresre is megnő, ágas szárú, maga a növényi szár pedig 20-100 cm méter magas lehet. Egész nyáron át virágzik. (Megjegyzés: máshol 30-90 cm magasnak jelölik)

Apró, sárga, illatos, csüngő virágai egyoldalú megnyúlt fürtökbe rendeződnek. A párta 5-7 mm hosszú, a vitorla és az evező hosszabbak, mint a csónak. Termése sárgásbarna hüvelytermés csupasz, kerek vagy tojásdad, keresztben redőzött 5-8 maggal.
Az Orvosi Somkóró elterjedése:

Száraz gyomtársulások, útszélek. Egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt (honos), máshová azonban csak behurcolták.

Gyűjtése:

A növény virágos hajtását gyűjtik gyógyászati célokra május-augusztus folyamán.

Az Orvosi Somkóró hatóanyagai:

  • kumarinszármazékok (0,5-1%) – a drog száradása során melilotizodból képződnek – kumarin, melilotol, melilotin (ezeknek köszönhető a kellemes illat)
  • hidroxikumarin-származékok – szkopoletin, umbelliferon
  • flavonoidok – kempferol, kvercetin
  • triterpén-szaponinok - melilotigenin
 


 

Az Orvosi Somkóró gyógyhatása:

Az orvosi somkóró vénafal-erősítő, ödéma ellenes és érvédő, érösszehúzó tulajdonságokkal rendelkezik. Szabályozza a máj- és nyirokműködést, valamint véralvadásgátló hatást fejt ki. Flavonoidjainak köszönhetően vízhajtóként és görcsoldóként is ismert.

Az Orvosi Somkóró felhasználása:

Elsősorban az érrendszert érinti – fokozza a kapillárisok rugalmasságát és csökkenti áteresztőképességüket.

A drog kivonata vénás keringési zavarok, valamint vénás és nyirokelégtelenség ('nehézláb érzés, lábdagadás, visszér, ödéma, aranyér') esetén alkalmazható. Emésztési zavarok (mint felfúvódás, renyhe emésztés, bélgázképződés) kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják. Más növényekkel (vadgesztenye, vörösbortermő szőlő) együtt is alkalmazható. Külsőleg különböző okokból (mint hosszan tartó megerőltető nézésből és füstös környezetből) eredő szembántalmakra, továbbá zúzódásra, rándulásra, duzzanatra, felszíni vérzésre (vérömlenyek és véraláfutások) is ajánlott.
Más források szerint: lábszárizomgörcs, viszketés-sajgás, fájdalmak-görcsök, felületi vénagyulladás esetén is használatos.

Készítmények:

Kumarin tartalomra standardizálják őket.
A hatásosságot a növényekben megtalálható kumarin mennyisége indokolja és mivel ezen mennyiség változó, azaz erősen ingadozó, a szabványosított késztermékek (tehát gyári készítmények) használata javasolt, főképp hogy a magas dózisok fejfájást és szédülést okozhatnak.

Belsőleg:

Tea - forrázat
Adagolásukat minden esetben a mellékelt tájékoztató szerint végezzük (napi dózis 3-30 mg kumarin között lehet).
Teakeverékekben a drog aromás adalékanyagként is szerepelhet.

Külsőleg:

Krém, kenőcs – kumarin tartalma grammonként 3-5 mg.
Tea – forrázat
Felhasználási módok: bedörzsölés és borogatás.
A somkórót a népi gyógyászat köhögés esetén nyálkaoldásra, külsőleg ficam, zúzódás és vérömleny esetén borogatásra használja.
Homeopátiás felhasználási területei: fejfájás, migrén, az orrvérzésre való hajlam, illetve visszérbántalmak kezelése.
Borogató szerként is kifejti jótékony hatását visszérgyulladás, lábszárfekély esetén.

Jó tudni az Orvosi Somkóróról!

Poros és nagy forgalmú utak mellett ne gyűjtsük a növényt! Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttalkalmazását kerülni kell. Magas dózisok bevétele esetén fejfájás és szédülés jelentkezhet.

Érdekesség az Orvosi Somkóró kapcsán:

A növényi drogot dohányillatosítónak is használják.
Források:
http://www.gyogynovenyhatarozo.hu/orvosi-somkoro/
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_somkóró
http://tudatosvasarlo.hu/tartalom/orvosi-somkoro
Képek:
http://www.terra.hu/botcoll/gyogynov/html/melilotus.officinalis.html
http://gyomnovenyek.hu/index.php?r=1094


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése