2012. október 16., kedd

A Voynich-kódex - A világ legrejtélyesebb kézirata



Egy olyan kézirat, amely makacsul ellenáll a kódfejtők minden próbálkozásának. Szerzőjét homály fedi, tartalma évszázadok óta ismeretlen.
Talán nem is igazán létezik olyan kódfejtő vagy tudós, aki a különféle engedélyek birtokában ne próbálta volna megfejteni a Voynich-kéziratot, amit a Yale Egyetem Ritka Könyvek és Kéziratok Könyvtárában őriznek 1969 óta. Sikertelenül.

170.000 különálló betű (karakter), a szöveg nagy része botanikával, gyógynövényekkel foglalkozik. Állatövi és csillagtérképek is szerepelnek benne. A kötet optikai jelenségeket is szemléltet, a lapokat forgatva szinte életre kelnek a rajzok. A fürdőjelenetek különösen érdekesek, talán kúra javaslatokat ajánl? Talán orvosi könyv?

„A névtelen szerzőhöz vezető első nyomra maga Voynich bukkant rá, mialatt másolatot készített az eredetiről felbukkant egy addig láthatatlan szöveg. A szöveget ugyan levakarták a pergamenről, de ibolyántúli fényben látszik a tinta nyoma…”

Vajon tényleg Roger Bacon írta? Vagy Edward Kelly? Vagy John Dee (aki az angyalok nyelvét vélte érteni)? Esetleg egy XVI. századi szélhámos?

200 oldalnyi szöveg egyetlen törlés (tehát hiba) nélkül…

„A festékanyag és a tinta bizonyítja hogy a kézirat hiteles.” Kiváló minőségű ásványi pigment és drága pergamen..”
„Több évbe is beletelhetett, amíg elkészült, a szerző éveket szánt rá, bizonyára a benne rejlő információt is ezért rejthette el…”
„A természetes nyelvek rendszerével köszönőviszonyban sincs a nyelvezete.”
Mégsem tűnik rejtjelezett könyvnek, legalábbis a kódot eddig senki sem tudta feltörni.
Valószínűleg mesterséges nyelvet alkalmazott a szerző.

A legújabb információk:
Radiokarbonos vizsgálattal megállapították (4 mintát vettek) , a kézirat viszonylag rövid idő alatt készült el. 95%-os bizonyossággal megállapítható hogy 1404 és 1436 között keletkezett. Ezzel tehát minden feltételezett szerzőt el kellett vetni. Történelmi kiindulópont: A fecskefarkú oromzat csak Észak-Itáliában található ebben a korban, és csak ez az egy valóságosnak tűnő épület látható a műben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése