2013. július 20., szombat

100.000 keresztény hal meg évente a hite miatt. Az Arab tavasz és a keresztény nagyvilág.2013.06.04.

Kontinensek ahol a kereszténység lassan szektává zsugorodik.
Ahol a családok titokban az elsötétített szobában vallhatják hitüket vagy elvesztik életüket.

Eközben a világ más részei: Európa, USA, Kanada, hatalmas kontinensnyi területek ahol a népesség nagy része kereszténynek vallja magát. Vagy csak a kereszténység égisze alatt tetszelegnek?

Miért nem hallunk erről?
Persze valahol értem én hogy a médiát miért nem érdekli, de az egyes ember füle mellett miért megy el? Másrészt ma amikor a halál olyan kelendő hír, akkor a más földrészeken élő keresztények halála miért nem elég izgalmas ahhoz legalább egy apró tudósítás szóljon róluk?

Hitelt érdemlő információkat válogattam össze, hazai és nemzetközi oldalakról,  szeretném ha látnád a valóságot.

Számok:
18 millió keresztényt számlál az egyiptomi kopt ortodox egyház
1-1,5 millió Szír keresztény
1000-1500 éves szír keresztény kolostorok
A számok miért fontosak? Mert az induló kereszténység bölcsőjéről van szó! 

Káld keresztények

A műsor amit ajánlok megérintett annyira hogy megnéztem újra, majd ki kellett írjam magamból mindazt az elkeseredett dühöt amit éreztem. Előbb a szemelvények, azok a mondatok amik különösen megütöttek. Pontosan idéztem attól akinek a szájából elhangzott, és akkor amikor mondta.
A műsor sok érdekfeszítő témát érint, Szíria és a küszöbön álló háború, Irak, Törökország, Algéria, mindezek és az Arab Tavasz kapcsolata, vallási sokszínűség és a végén fent említett szörnyű tények.

Duna TV
Világ-Nézet
Ábrahám gyermekei
Keressük a párbeszédet a három nagy világvallás között
Mucsányi János
2013. június 2. 07:46
(saját szemelvények)

Szíria és az „arab tavasz”
Nógrádi György
Biztonságpolitikai szakértő, professzor, Budapesti Corvinus Egyetem
03:13
„Az arab tavasz lényege országonként más…”
03:19
„És két évvel az arab tavasz kezdete után lehetne vitázni hogy mi volt több a vélt vagy valós siker, vagy a vélt és valós kudarc.”
03:49
 „A valóságban a beavatkozásaink kudarccal járultak…”
„Líbia, Afganisztán, Irak.” „Három működésképtelen államot hoztunk létre és most a legjobb úton járunk ahhoz hogy létrehozzunk egy negyediket.”
05:30-tól Németország radikalizálódásának valódi oka…
Németh Pál
arabista, a Külkereskedelmi Főiskola tanára
08:44
„Ezek a nagyhatalmak már kipróbálták magukat a Közel-Keleten… csak rövidtávon tudnak gondolkodni… ami miatt ma szenved a Közel-Kelet annak magvát még ezelőtt 50 évvel vagy még többel ezelőtt vetették el (szerk.: a nagyhatalmak).”
Törökország és az „arab tavasz”
Nógrádi György:
19:11
„Amiért bementünk Irakba az hazugság volt, amiért bementünk az hogy tömegpusztító fegyverei vannak, egyértelmű volt hogy akkor már nem voltak, és ott volt az Al-Kaida…”
„Vákuumot teremtettünk.” „A bementő pénz jelentős részét mint mindenütt a világon itt is ellopják.” „A jövő telis-tele van kérdőjelekkel.”
Vallási sokszínűség
Németh Pál
21:10
Szíria többsége szunnita.
„Aloviták – Síta kisebbség ők vannak hatalmon gyakorlatilag az Assad rendszerrel.”
„Komoly keresztény kisebbség, megosztott, de a felekezetek között különbségek elenyésznek az összetartozás mellett.”
22:12
„Az államhatalomnak érdeke volt… hogy ne legyen felekezetieskedés… A szunnita muzulmánok alapvetően toleráns hozzáállásúak, és a keresztények is… tehát az együttműködésnek megvoltak a feltételei, már régebben is. A szunnita többség hatalma korábban átláthatóvá tette az életet… nyílt, nyilvános, tehát el lehet olvasni azokat a könyveket amelyek alapján a dolgok eldőlnek az iszlám társadalomban.”
23:50  
„De nem így van a Sítáknál, az Alovitáknál és a Drúzoknál (szintén fontos kisebbség a térségben), a tanításaik titkosak, beavatottak ismerik csak a vallásnak az alaptéziseit, ők gyakorolják gyakorlatilag a vallást, a többség hallgat erre a beavatott kisebbségre. És minden titkos, az Alovitáknak a tanításaik nem nyilvánvalóak… nem tudjuk hogyan működik pontosan. Vallási probléma: titkos… szektáriánus és mások által nem ellenőrizhető.”
Papp Sándor
oszmanista, a Szegedi Tudományegyetem docense
29:41
„Az oszmány birodalomban erős szunnita vonal alakult ki… annyira hogy akik nem ezt a vallást képviselik nem árulhatják el az életüknek fenntartása miatt… belekényszerülnek titkos szertartásokba.”
Vallás és etnikum Törökországban
32:18
Gláz, Cserkesz, Alevita, Kurd… igen fontos a Török nemzeti érzés.. sokáig csak a vallást írták be az igazolványokba, de most már rákérdeztek nem olyan régen arra is hogy ki milyen nációhoz tartozik.” „Törökország soknemzetiségű ország”. Vannak olyan kisebbségek akik Török eredetűek… vannak Dél- Szláv területekről bemenekültek.. Albánok… beolvadnak… A ténylegesen nagy tömeg a Kurdok, akik egy tömbben is élnek, Isztambulba milliós számú kisebbség van… és hát megmaradtak az Örmények, keresztények.. Szíriaiak… A Lázok akik sajátos nyelvjárást… kaukázusi nyelvet beszélnek… Görögök Anatóliának a Fekete-tengeri partvidékén élnek, töröknek vallják magukat de a dzsámiban használják a görög nyelvet.”
A keresztények és a zsidók helyzete
Szécsi József
vallásfilozófus, egyetemi docens 
39:10
 „Tavaly már nem volt Kairóban peszah ünnepe, nem tudott a helyi zsidóság tartani, tehát gyakorlatilag bezárták a zsinagógát… tehát gyakorlatilag megszűnt a zsidóság. ”
Vallási párbeszéd Szíriában és Törökországban
39:50
„Jelenleg arról kaptunk hírt hogy fölgyújtották Damaszkuszban a zsinagógát, nyílván egy darab zsidó sincs, kiürült a térségből. A keresztény rész pedig fokozatosan csökken, és állandó konfliktusrendszer van. A leglátványosabb rész ebből a Kopt keresztények helyzete Egyiptomban… a nonstop atrocitások… de az arab-tavasz előtt sem egy békés időszak, kezdve a Kopt keresztény lányoknak az elrablásától, az erőszakos házasságoktól, kezdve az utcai vagy éppen a templomi támadásokig, azóta pedig hát a tűntetések, tankok, százezres nagyságrend az ami távozott Kopt keresztény ügyében távozott Egyiptomból.”
 „A másik legnagyobb problémakör Szíriának a helyzete ahol püspököket raboltak el és tudomásom szerint ma se kerültek elő. Százával vittek el esetleg faluból keresztény férfiakat, munkásokat, mezőgazdasági egységekből, vagy éppen gyilkoltak meg, ez egy folyamatos dolog… és hát a kormánnyal szemben álló különböző fegyveres egységek, akik között van Al-Kaida, van aki szunnita, aki iszlám államot akar van aki nem iszlám államot akar, és ezeknek a kereszttüzében élnek.”
42:01
„Szíriában tragikus a helyzet, ott inkább egy ilyen iszlamizálódási folyamat az aminek a szemtanúi lehetünk.”
Németh Pál
42:22
Szíriában keresztények sokkal többet szenvednek mint a nem keresztények, illetve hát a mint a muzulmán többség.” „A keresztények helyzete társadalmilag sajátos, mert nem a vallásuk miatt üldözik őket. A szunnitizmus ott a lázadók oldalán is toleráns, ott nem lehet erőszakosan fellépni vallási alapon. A keresztényeknek a gyengesége miben áll… abban hogy keresztény szolidaritás nem olyan erős mint a muzulmánok közti szolidaritás… emberrablások… ezek bűncselekmények, ahol az államhatalom gyenge ott megjelenik a bűnözés.
43:26
Ha egy keresztényt elrabolnak akkor nem mozdul meg semmi, legfeljebb kifizetik a váltságdíjat, és a dolog lezárult… de ha egy muzulmánt rabolnak el akkor a rokonság, mindenki megmozdul, esetleg viszont rabolnak abból a társaságból ők is, tehát van visszavágás, van bosszú… A keresztények oldaláról több okból sincs, vallási okból sincs bosszú, tehát nem állnak bosszút. Ezért büntetlen marad a keresztény ellen elkövetett bűncselekmény, míg a muzulmán ellen elkövetett cselekménynek komoly rizikója van, még akkor is ha az állam hatalom hiányzik. Nem arról van szó hogy a keresztények a vallásuk miatt, hanem a társadalmi helyzetük miatt sérülékenyebbek.”
FONTOS MEGÉRTSÉTEK: EZÉRT NEM TESZNEK SEMMIT ELRABOLT LÁNYAIKÉRT AZ EMBEREK SEMMIT!
Nógrádi György
47:37
„Nyilvánvaló hogy Szíriában a keresztények félnek… nem szerették Assad-ot de egy fajta biztonságuk volt. Az arab-tavasz Izrael pozícióit szerintem nehezítette.”


Gondolataim:
A Szír és Kopt keresztényeken kívül akiket a műsorban is említenek ott vannak ismertebbként a Káldeus keresztények, de el sem hinnéd milyen rengetegen vannak még akiknek lételeme lenne hogy kiálljunk mellettük, most amíg még élnek… Olyan népcsoportok akiktől meg lett tagadva még a keresztény egyházakhoz való tartozás is, pedig a kereszténység kezdete óta léteznek. Iránban a Mandeus népcsoport, a János keresztények, Irakiban Madai-nak nevezik őket, de Mandan-nak is említik, lélekszámuk rohamosan fogy. 
Indiában a Tamás keresztényeket talán ilyen atrocitás nem éri, de a népesség ott is erősen csökken, jelenleg egy milliós közösség.   
Ezeknek a csoportoknak közös vonása hogy kereszténynek vallják magukat. Mi tagadjuk meg tőlük a lehetőséget hogy hozzánk tartozzanak.

Összegzésül mondjuk ki bátran: minden keresztény csoport veszélyeztetve él a Közel-keleten és Afrikában is! Az életük van veszélyben! Mindez ma történik! Tegnap is így keltek és holnap is így fognak! Igen torokszorító, de a keresztényekben nincs szolidaritás, két jelentős földrész, és hatalom: Európa és Amerika nagyrészt keresztény, hittársaik sorsa mégsem érdekli őket. Még akkor sem ha megölik őket? Teszem azt püspököket rabolnak el? Vagy fiatal lányokat becstelenítenek meg azért hogy férjez adhassák egy más vallásúhoz?
A másik keresztény életéért nem érdemes összefogást hirdetni?
Akkor mi az amiért majd érdemes lesz?
Szomorú szavak ezek, de Isten irgalmazzon egy ilyen világnak, mert a szeretetnek még csak nyomát sem látni ebben a felkavaró történetben.
Csak a totális érdektelenség jéghideg fuvallatát érzem és borzongok, hová jutottunk…

Válaszolj egy kérdésre: mitől tartod értékesnek az emberi életet?

 2012 szeptember 4., Szíria: ennyi maradt egy lerombolt homszi templomból:*******************
Kapcsolódó cikkek, anyagok:

Stágel Bence országgyűlési képviselő, IKSZ elnök beszéde a Keresztényüldözés a XXI. században című konferencián, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

„Szomorú tény, hogy mostanra mintegy százmillió keresztény szenved üldözést vallása miatt a világon, az ellenük irányuló támadások pedig immáron tragikus méreteket öltöttek. Az áldozatok száma 2000 és 2010 között meghaladta az egymilliót, az utóbbi 10 évben átlagosan 270 keresztény szenvedett vértanúságot minden 24 órában. Megdöbbentő tény, hogy tavaly a vallási hovatartozása miatt meggyilkolt emberek 75%-a keresztény volt.

A keresztények ellen most különösen is nagymértékben fellángoló erőszakhoz sajnálatos módon az is hozzájárul, hogy a nyugati világ egyre inkább saját gazdasági-kereskedelmi érdekeivel törődik, és az emberi jogok kérdését, ezen belül pedig a vallásszabadságot nem tartja annyira fontosnak. Korábban a Nyugat nagyobb hangsúlyt fektetett ezekre a kérdésekre, ma azonban inkább a kereskedelmi megállapodások állnak a figyelem középpontjában.”


***************************


Bucsy Levente
2012. október 27., szombat 20:00

Egyiptom:
„– Az egyiptomi értelmiség köreiben igencsak felülreprezentált az ottani kereszténység, a koptok...
– Mubarak elnök nagy béketeremtőként próbált megjelenni, ezért neki érdeke a feszültség fenntartása. Sokszor elrabolnak keresztény lányokat, és kényszerházasságba taszítják őket muzulmán férfiakhoz. A forradalom óta három településről a teljes keresztény lakosságot elzavarták. Egy friss példa: három hete volt a harmadik tömeges elűzés, egy város teljes lakosságát elzavarták a muzulmánok. Márciusban Ameriyyából, augusztusban Dahsurból és októberben a palesztin határ közelében lévő Rafahból. Az elnök volt ott, hogy megnyugtassa a keresztény közösséget, de még aznap este a házaikra lőttek, a kopt lányok elrablása pedig „folyamatban van”, a korábbi kettő helyett pedig most csak egy keresztény miniszter van a 35-ből. És továbbra sem lehetnek keresztények rendőrök, még azokon a településeken sem, ahol többséget alkotnak. Pakisztánban, Szudánban, Nigériában, Indonéziában, Indiában és a volt Szovjetunió egykori iszlám országaiban sem jobb a helyzet. Indiában például 2008-ban egy hónap alatt 4-5 ezer kereszténynek kioltották az életét két településen. Utólag „szervezkedés” miatt még egy parlamenti képviselőt is vád alá helyeztek.
A világon szabad az információáramlás, a nyugati sajtó hírügynökségei mindenhol ott vannak. Miért nem tudunk ezekről a jelenségekről szinte semmit?
Sokan felkapták a fejüket, amikor 2010 decemberében XVI. Benedek pápa azzal állt a nyilvánosság elé, 2000 és 2010 között egymillió keresztényt végeztek ki, és hogy a vallásüldözésnek leginkább a kereszténység van kitéve. Utánanéztem: a világvallások követőinek egyharmada keresztény, a vallásüldözés mégis úgymond „felülreprezentált”, a hitük miatt meggyilkoltak 70-74 százaléka Krisztus-követő. Az egyik keresztény emberi jogi szervezet azt is kimutatta, 70-nél is több országban jár retorzió azért, ha valaki misére megy vagy Biblia van nála. Nézze, elgondolkodtató, hogy sok olyan fejlődő ország, ahol keresztényüldözés van, olyan államoktól kap segélyeket, ahol többségben vannak a keresztények. A kérdésre válaszolva: az általunk most indított honlap, a Prochristie.hu nemcsak azért van, hogy a keresztényüldözésről tájékoztassunk, hanem hogy éppen arra a diszkriminációra hívjuk fel a figyelmet, ami a tömegtájékoztatásban van. Nyugat-Európában sok orvost bocsátottak el, amiért nem végeztek abortuszt, eutanáziát. Jegyzőket, házassági tanácsadókat rúgtak ki, amiért nem szolgáltak ki homoszexuális ügyfeleket. A „politikai korrektség” már átlépett egy határt, és az embereket tájékoztatni kell erről. Vagy emlékezhetünk a torinói lepel ügyére. Iszonyúan terjedt a hír, hogy a lepel hamisítvány, de a számos tudós által megállapított közös szakvélemény, hogy igazi, csak alig egy-két híradásban szerepelt, főként egyházi honlapokon. Ma a Nyugat nem igazán viselkedik keresztényi módon. Ha mecsetet vagy zsinagógát támadnak meg, arról a magyar sajtó is beszámol, de ha templomot vagy Mária-szobrot öntenek le, arról a francia helyi és egyházi lapok írnak, de utána nincs közfelháborodás, nem követik az eseményeket, hogy a tetteseket végül elfogták-e.”
http://mno.hu/interju/nyilvanos-akasztas-jar-biblia-birtoklasaert-1110903?oldal=2
2012. október 27., szombat 20:00
************************
Irak, Szíria

Irak 2003-ban összeomlott, rengeteg terrorista áramlott az országba. A megérkező amerikaiak is inkább az olajlelőhelyeket védték, mintsem a templomokat. Azelőtt 1,2-1,5 millió keresztény élt az országban, azóta számuk 400-800 ezerre csökkent, részint azért, mert megölték őket, de nagyon sokan egyszerűen elmenekültek az országból. Hogy több száz keresztényt megöltek, tény.

„A keresztények háromnegyede elhagyta a lakóhelyét, fele az országot is. Északon viszonylag biztonságban vannak, a kurdok viszont ott is zaklatják őket választások során vagy egyéb nyomásgyakorlás céljából. Őket könnyű zaklatni, mert fegyvertelenek.”

A ma talán legbonyolultabb helyzetben lévő Szíria ügyében Fakhouri Youssef egy szír–magyar keresztény újságíróhoz, Kassab Adonishoz irányított bennünket, aki a bejegyzés alatt álló Fórum Szíriáért Egyesület alelnöke.

„A keresztény közösségek különösen ki vannak téve a lázadók ámokfutásainak, hiszen régen nem a szabadságért vagy a demokráciáért harcolnak, hanem egy fundamentalista iszlamista országot akarnak kreálni egy etnikailag és vallásilag gazdag, sokszínű országból. A terroristák sorra rombolják le a keresztény templomokat, lásd Homsz városát, ahol szinte egyetlen templom sem maradt épségben. Keresztény falvakat égetnek fel vagy vesznek blokád alá, hogy kiéheztessék a lakosait, például a Libanonhoz közeli Rableh faluban tizenkétezer malkita keresztény volt bezárva hetekig, miközben a terroristák mindenkit megöltek, aki el akarta hagyni a községet. Ennek is köszönhető, hogy óvatos becslések szerint a keresztények negyede nyugati országok nagykövetségeinél vízumot igényelt, hogy elhagyhassa a szülőföldjét.”Youssef | May 30, 2013

100.000 keresztény hal meg évente a hite miatt Vatikán szerint és számos emberi jogi csoport azt állítja, hogy a keresztény ellenes erőszak nő az olyan országokban, mint Pakisztán, Nigéria és Egyiptom.

A " vallási tisztogatás" Szíriában. Szerte a világon növekszik a keresztény ellenes erőszak a világon, különösen vonatkozik ez egész Észak-Afrikára és a Közel-Keletre.

Bővebben:
Fotó forrása:

Kapcsolódó cikkek:

Youssef.  March 1, 2012
Why Syria’s Christians are angry.
Miért dühösek Szíriában a keresztények.
A szíriai új alkotmány kifejezetten kimondja a 3. cikkben, hogy az elnök, az ország muzulmán, ami korlátozza a keresztények a jogait a felső posztokra nézve.
A keresztények egyáltalán nem szerepelhetnek a kormányzásban?A kérdés csak elméleti tekintettel a 12%-ot kitevő számarányukra, ennek ellenére Damaszkusz lehetne keresztény.
A vitatott rendelkezés, a 3. cikk már jó hosszú ideje létezik, amióta Szíriában létre hozták az első alkotmányát 1920-ban. Mind a világiak és mind keresztény szírek az évek során megpróbálták módosítani a záradék, de mindhiába. 1973-ban az elnök Hafez al-Assad kiadott egy alkotmányos tervezet, melyben kihagyta az utalást az iszlámra, mint a hivatalos államvallásra, amely feldühítette konzervatív muszlimokat. Szembesülve a nyomással Assad végül visszahelyezte a 3. cikket eredeti formájába.

A városi keresztények, különösen a Damaszkusz és Aleppo, gyakran azzal érvelnek, hogy már a környéken éltek jóval a muszlimok érkezése előtt, és mint ilyen, joguk van élni, dolgozni, és joguk van kormányozni az országot, mint a honfitársaiknak.

Részlet az eredetiből:

Why Syria’s Christians are angry.

However, Syria’s new constitution explicitly says in Article 3 that the president of the country has to be a Muslim, thereby barring Christians from the right to run for the top post.

The controversial clause in Article 3 has been around for a long time, ever since Syria established its first constitution in 1920. Both secular and Christian Syrians have over the years tried to amend the clause but to no avail. In 1973, President Hafez al-Assad released a constitutional draft that omitted reference to Islam as the official religion of the state, which enraged conservative Muslims. Faced with pressure, Assad eventually restored Article 3 to its original form.

The urban Christians, especially those in Damascus and Aleppo, often argue that they have been around long before the Muslims came along; and as such, they are entitled to live, work and have the right to govern the country like their countrymen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése